Dzisiaj jest 23 sie 2019, 03:14

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 22 gru 2016, 12:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 350
do @SanSalwero

Trochę przez moje ręce przechodzi routerów i napiszę szczerze, że z takim aby było w nim fabrycznie zaimplementowane rozwiązanie z przezroczystością rozumianą jako widzenie na ruterze dawcy wszystkich klientów za routerem będącym odbiorcą i jednocześnie aby router odbiorca pobierał sobie sam adres bramy na świat, nie spotkałem. Są rozwiązania z fabrycznym softem, które same się łączą z routerem dawcą ale na WAN-ie otrzymują adres z puli dawcy a następnie NAT-ują pakiety i przekazują dalej a co za tym idzie klienci po stronie routera odbiorcy nie są widoczni dla routera dawcy (dawca nie zobaczy ich MAC-ów) Takim przykładem jest np. wa5210g lub TL-WR743ND. Jeśli chcesz, żeby MAC-i były widziane to trzeba użyć trybu bridge i tam trzeba już znać dane, które podał Obsy. Trzeba tylko dodać, że o ile bridge jest w miarę stabilny to już nie tak wydajny (wynika z moich testów) jak zwykły tryb klient WISP.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 22 gru 2016, 18:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 4 gru 2016, 13:13
Posty: 10
Dzięki za odpowiedz to Ja namieszałem Miałem na myśli DHCP (Wi-Fi)w trybie Brama sieciowa aby Nexx pobierał neta z Wi-Fi i rozdzielał po kablu i także radiowo bez konieczności podawania ip urządzenia z którym się łączy. Może warto stworzyć plugin albo już do obrazu firmware dodać jakiś kreator konfiguracji który poprowadziłby niedoświadczonego użytkownika za rączkę To jest tylko taka sugestia bo z drugiej strony jeśli ktoś potrafi wgrać alternatywne firmware to chyba ma też jakąś minimalną wiedze


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 22 gru 2016, 19:09 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13430
Lokalizacja: Warszawa
Przecież w trybie brama sieciowa nie podajesz żadnego ip zdalnego urządzenia...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 22 gru 2016, 21:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 4 gru 2016, 13:13
Posty: 10
No własnie i o to chodzi, pomyliły Mi się tryby pracy od początku własnie miałem na myśli ten tryb w którym nie podaje się ip tylko samo hasło do Wi-Fi no ale już sobie poradziłem i problem rozwiązany
Dzięki za rade bo urządzenie naprawdę fajne; małe zgrabne i lekkie a dzięki softowi jest mega funkcjonale. Pokusiłem się nawet o przekazanie paru złotych jako podziękowanie za kawał dobrej roboty włożonej przy tworzeniu softu


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 22 kwie 2019, 22:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 mar 2012, 20:21
Posty: 3
Witam, pomoc potrzebne :roll:
"przedłużyłem sieć" w sposób opisany w wątku.
Laptop łączy się po wifi poprzez bridga A, dostaje adres IP z rutera B, może pingać interfejsy routera B ale nie może zapingać niczego w internecie.

Sam bridge A z konsoli SSH pinga wszystko jak trzeba.

Router B
Machine: TP-Link TL-WDR4300 v1
Gargoyle PL 1.10.0.3 (68ce297) |
OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 (r49617)

Bridge A
Machine: TP-Link TL-WR1043N/ND v1
Gargoyle PL 1.10.0.3 (68ce297) |
OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 (r49617)

C:\Users\kaz>ping 8.8.8.8 -t

Pinging 8.8.8.8 with 32 bytes of data:
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Reply from 192.168.10.1: Destination port unreachable.
Request timed out.
Reply from 192.168.10.1: Destination port unreachable.

I jak tu żyć?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 23 kwie 2019, 06:48 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13430
Lokalizacja: Warszawa
Podłączony jesteś przez kabel czy przez wifi? Jak przez wifi - jesteś pewien że nie zrywa ci tego wifi? Bo zachowanie pingów to sugeruje.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 23 kwie 2019, 22:28 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 mar 2012, 20:21
Posty: 3
tak jestem pewien.
połączenie wygląda tak

laptop -->wifi -->bridge 1--> wifi --> router2 --> lokalna sieć WIFI
na tym etapie wszystko działa i każdy komp w sieci WIFI jest osiągalny.

Problem występuje dopiero gdy chcemy sięgnąć dalej w świat:
laptop -->wifi -->bridge 1--> wifi --> router2 --> wifi --> router3 --->INTERNET

w takim połączeniu z laptopa niczego w internecie nie mogę pingnąć. Ale np. z bridga 1 jak najbardziej mogę zapingać świat.

Nie znam się na tym ale wygląda na to może tu nie działa jakieć NATowanie na MAC adresach?

idąc ty tropem w ruterze 2 wyczyściłem tablicę arp (reboot) i z laptopa próbowałem pingać ale tym razem po kablu.
i bingo zadziałało!

C:\Users\kaz>ping 8.8.8.8 -t

Pinging 8.8.8.8 with 32 bytes of data:
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=203ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=20ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=17ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=34ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=19ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=130ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=21ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=19ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=19ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=20ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=14ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=15ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=26ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=16ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=24ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=17ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=17ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=17ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=15ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=15ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=16ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=17ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=16ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=15ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=24ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=15ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=17ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=15ms TTL=120
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=23ms TTL=120
Reply from 192.168.10.1: Destination port unreachable.

ale tylko przez chwilę :( i przestało pingać.

Czy w ruterze 2 powinienem wykonać jakąś dodatkową konfigurację?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 24 kwie 2019, 08:46 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13430
Lokalizacja: Warszawa
Nie, to nie ta warstwa połączenia i nie, nie wykonuje się dodatkowych konfiguracji. Po prostu ma działać, a jak ci zrywa to stanowczo masz problemy np. z zasięgiem czy jakością połączenia.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info