Dzisiaj jest 18 paź 2019, 22:51

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Odcinanie WiFi
Post: 9 kwie 2019, 21:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 18 lip 2013, 11:34
Posty: 56
Na wstępnie zaznaczę, żeby nie pytać mnie po co to i na co to bo gdy próbowałem to opisać w wątku to zrobił się on tak zagmatwany, że cały problem i sens wątku gdzieś ginał. Przechodząc do sedna mam w domu na parterze jeden router jako punkt dostępu i z niego jest udostępniane WiFi. Został połączony do nadrzędnego WiFi poprzez opcję w LuCi która jednocześnie tworzy NAT. Wiadomo interfejs zrobiony wan i jest on połączony z client wifi łączącym się z nadrzędnym routerem. Na piętrze mam router, który przez długi czas robił za główną bramę dostępu do internetu i był do niego podpięty modem USB oraz zrobione połączenie VPN poprzez Wireguard. Lecz ostatnio dostałem od T-Mobile router (B525) i pomyślałem, żeby żeby go podłączyć do infrastruktury do tego routera na piętrze i żeby router od T-Mobile pełnił funkcję połączenia z internetem. Podłączyłem do routera T-Mobile kabel ethernet do lan a do routera na piętrze podpięłem ten kabel do WAN. W routerze w logach próbowałem znaleźć jaki interfejs eth powinienem ustawić i na wszelki wypadek przetestowałem wszystkie możliwości ale internetu przez WAN nie ma. Więc na tym routerze na piętrze poprzez LuCi chciałem połączyć ten router z wifi tworzonym przez router od T-Mobile i udało się a interfejst wan został automatycznie utworzony i przypisany do client wifi. Ale co lepsze to to że gdy ten client wifi jest włączony to dwie inne wifi służące do administracji (2.4GHz i 5GHz) się wyłączają automatycznie a gdy wyłączę client wifi (2.4GHz) to się włączają obie. Dziwna sytuacja. Wątpię, żeby to było zagłuszanie sygnału a nie mam pomysłu co to jest. Pewnie to banalny problem, którego nie widzę teraz. Na routerze na piętrze internet jest gdy podłącze laptopa do niego poprzez ethernet a router jest połączony poprzez wifi client do routera od t-mobile. Tylko nie roumiem dlaczego internet po wan nie działa i dlaczego te dwie inne wifi się wyłączają gdy włączam client wifi.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Odcinanie WiFi
Post: 9 kwie 2019, 22:52 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13452
Lokalizacja: Warszawa
My też nie widzimy bo nie pokazałeś konfigów ani logów. Nie napisałeś jaki router, jaka wersja systemu itd.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Odcinanie WiFi
Post: 10 kwie 2019, 19:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 18 lip 2013, 11:34
Posty: 56
Myślałem, że to może być tak banalny problem, że bez względu na logi i konfigi rozwiązanie byłoby w trzech słowach :D

System na głównym routerze to najnowszy OpenWrt z LuCi i jest to model TP-WDR4300 v1. Na routerze od Huawei jest oryginalny najnowszy system a model routera to tak jak pisałem wyżej B525.

Logi i konfigi wdr4300:
https://privatebin.net/?1ab560259a002df ... qFUbcKqFw=

Hasło do linku to: openrouter6


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Odcinanie WiFi
Post: 10 kwie 2019, 20:10 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13452
Lokalizacja: Warszawa
Włącz w konfigu tego klienta, zrestartuj router, zaloguj się przez ssh i pokaż

iw dev
uci show wireless
logread

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Odcinanie WiFi
Post: 17 kwie 2019, 18:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 18 lip 2013, 11:34
Posty: 56
TP-WDR4300 v1
https://privatebin.net/?b7e2558dd0f7894 ... 60BUmIZyk=
TP-WD1043ND v2 (podrzędny router do normalnego użytku WiFi dla urządzeń)
https://privatebin.net/?19b45368a5763e0 ... SysYvss6c=

Do obu linków jest takie samo jedno hasło "openrouter".


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Odcinanie WiFi
Post: 17 kwie 2019, 18:55 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13452
Lokalizacja: Warszawa
Zgubiłem się. To co w końcu działa a co nie?

I czemu takie testy robisz jak masz tyle sieci? Zrób sobie backup. Przywróć ustawienia domyślne i połącz jednen z drugim. Jak działa to dopiero dodawaj następne sieci.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Odcinanie WiFi
Post: 19 kwie 2019, 11:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 18 lip 2013, 11:34
Posty: 56
Więc tak, teraz ten główny router 4300 działa bez zażutu jako klient WiFi rozgłaszanego przez B525 ale internetu po WAN dalej nie ma tylko po WiFi (nie wiem skąd to). No a router 1043 ma błąd z hostapd w sytuacji gdy router 4300 ma włączonego client WiFi. Na razie chciałbym uniknąć resetu ustawień i chciałbym rozwiązać ten problem bez tego o ile jest to możliwe.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Odcinanie WiFi
Post: 19 kwie 2019, 11:52 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13452
Lokalizacja: Warszawa
Sieci możesz wyłączyć - dodaj sekcję disabled 1 do każej sieci wifi i ich nie będzie. Zostaw minimalną konfigurację i sprawdź czy działa

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Odcinanie WiFi
Post: 26 kwie 2019, 15:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 18 lip 2013, 11:34
Posty: 56
Wyłączyłen każdą sieć dodając właśnie taką sekcję i dalej nie działa. Zostawiłem jedną sieć wifi ale błąd jest taki sam jak wcześni z hostapd.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 30 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info